O autorach

Winne Przygody powstały na początku 2010 roku jako hobbystyczny projekt dwójki przyjaciół ze studiów, szybko stały się jednak nie celem, a środkiem do celu — furtką do poznawania wina. Każde z nich jest przygodą i podróżą w kieliszku do miejsca gdzie powstało i do ludzi, który włożyli w nie swoje serca.

Z niegdyś tytułowego „Nasza droga przez wino. Blog o winie dwóch pasjonatów.” pierwszy człon pozostaje prawdziwy, teraz jest nas jednak trójka.

Mateusz Papiernik

Z wykształcenia i zawodu programista, współzałożyciel software house Makimo, autor artykułów technicznych dla DigitalOcean i korektor merytoryczny w wydawnictwie Helion. Z charakteru geek i miłośnik nowych technologii. Lubi czynić rzeczy niemożliwe możliwymi. Poza tym, potrzebuje herbaty. Dużo herbaty. W czasie wolnym gra na fortepianie, czyta i wraz żoną pod szyldem Browar Matysiowo warzy domowe piwo. W winie najbardziej kocha to, że każde jest inne, a tym samym przygoda z winem nie ma końca. Poza blogiem publikuje o winie w prasie drukowanej. Najbardziej interesują go wina Europy Środkowej i wina wzmacniane, ze szczególną sympatią w kierunku Madery.

Justyna Papiernik

Szara eminencja Winnych Przygód. Sama rzadko pisze, ale gdyby nie jej notatki, wiele tekstów by nigdy nie powstało. W pracy zarządza zespołem programistów, w czasie wolnym gra na skrzypcach, robi na drutach, rysuje i odkrywa nowe smaki w indyjskich curry. Gdyby miała zabrać jedno wino na bezludną wyspę, pewnie byłby to szampan brut nature. A może ekscentryczne wino naturalne?

Krzysiek Rychlicki-Kicior

Programista, pianista, autor i tłumacz książek w wydawnictwie Helion, prezes zarządu Makimo, dziekan studiów informatycznych na Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie, szef komitetu ds. edukacji w SoDA – największej polskiej organizacji zrzeszającej software house’y i autor podcastu Software z każdej strony — człowiek-orkiestra, który w winie znajduje chwilę spokoju i wytchnienia. Zaczęło się od miłości do Sauternes i wina słodkie towarzyszą mu do dziś, choć nie gardzi taninami, zwłaszcza do soczystego steka. Gdy nie pije wina, sięga po whisky i gin.